RAPIDní inovace boilies na sezónu 2014

Zpět na Reportáže
18. 3. 2014 - Sortiment boilies, pelet a dalších doplňků pro lov kaprů od firmy Mivardi se na našem trhu objevuje již několik let. Po svém zrození na základech nejoblíbenějších produktů značky CDB prošly tyto nástrahy celou řadou inovací a jsou stále doplňovány o nově vyvinuté receptury. Tento rozvoj byl umožněn moderními technologiemi, které má nově vybudovaná výrobní divize značky Mivardi k dispozici. Velkou výhodou je při tom přímý dovoz a tím i neustálý přístup k základním surovinám, špičkovým esencím a extraktům.
dsc_0063-3.jpg

Sortiment boilies, pelet a dalších doplňků pro lov kaprů od firmy Mivardi se na našem trhu objevuje již několik let. Po svém zrození na základech nejoblíbenějších produktů značky CDB prošly tyto nástrahy celou řadou inovací a jsou stále doplňovány o nově vyvinuté receptury. Tento rozvoj byl umožněn moderními technologiemi, které má nově vybudovaná výrobní divize značky Mivardi k dispozici. Velkou výhodou je při tom přímý dovoz a tím i neustálý přístup k základním surovinám, špičkovým esencím a extraktům.

R-FACTOR

V sezóně 2014 přichází dosud nejvýznamnější inovace boilies i ostatního sortimentu RAPID. Po dlouhém vývoji a testování se do sériové produkce dostává nová technologie šetrné stabilizace hotových boilies. Ve stručnosti se jedná o soubor tekutin, označený společným názvem R-FACTOR. Tato složka zajišťuje kvalitní konzervaci, odolnou i proti velkým teplotním změnám při skladování, avšak eliminuje nežádoucí vlivy jako je výrazná změna pH nebo aromatické projevy různých běžně používaných konzervantů.

dsc_0750.jpg

Kromě samotného "konzervačního efektu" má jeho použití zásadní vliv na udržení optimální konzistence boilie po velmi dlouhou dobu. Kuličky lze snadno propíchnout boilie jehlou i protahovací jehlou, ale zároveň je výrazně prodloužena jejich výdrž při nastražení.

R-FACTOR přináší i několik pozitivních "vedlejších efektů". Při jeho použití je možno dosáhnout bohatší a intenzivnější barevnosti kuliček, protože podporuje účinek barevných pigmentů ve směsi. Toho využívá i nová skladba sortimentu boilie Rapid, kde je možné dobře rozlišit jednotlivé druhy pomocí barev.

dsc_0135-3.jpg

Zajímavé je chování kuličky s R-FACTORem po vhození do vody. Během prvních desítek minut se na povrchu objeví slizká vrstva, která napomáhá rychlému rozšíření potravního signálu do okolí. V průběhu dalších několika hodin dochází postupnému změknutí povrchové vrstvy v tloušťce několika mm. Střed kuličky nadále zůstává tvrdý. Po cca 6ti hodinách již je znatelné, že se kulička ve vodě mírně nafoukne, ale zůstává při tom celistvá. Části povrchové vrstvy tedy neodpadávají. Kuličky s mírně rozměklým povrchem, často tvarově narušeným od bílých ryb, působí důvěryhodnějším dojmem na opatrné kapry. Odolnost kuliček proti oždibování bílými rybami je možno snadno zvýšit vysušením na vzduchu. R-FACTOR nijak nebrání vysušení kuliček až na extrémní tvrdost, kdy nastražení kuličky vyžaduje použití kvalitního ostrého vrtáčku.

Esence Made in UK

Společně s použitím R-FACTORu se v produkci RAPID začaly používat i nové esence. Ty pro značku Mivardi vyvinula anglická laboratoř, která se již desítky let specializuje na vývoj aromat pro výrobu boilies a rybářských návnad obecně. Jejich zásadní výhodou je, použijeme-li vinařskou terminologii, "plné tělo" každého aroma a jeho stálost v čase. Velkým plusem je i neokoukanost těchto esencí na našich vodách. Nová aromata, použitá v sériové produkci si svoje zařazení do sortimentu nejprve musela přesvědčivě zasloužit. Úspěšná skladba mixů a volba esencí se u nově zařazených druhů opakovaně potvrdila při cíleném testování na svazových i soukromých vodách v ČR i v zahraničí.

Určitě by nebylo férové nyní vytvářet dojem nových zázračných kuliček, přicházejících na trh. V kaprařině snad více než kdekoliv jinde platí, že úspěšnost nástrahy je podmíněna spoustou dalších okolností - nejen nástrahou samotnou. Přesto můžeme s klidným svědomím říci, že výsledky nového sortimentu boilies RAPID jsou více než přesvědčivé.

dsc_0741-1.jpg

Produktové řady - co zvolit?

Inovovaný sortiment RAPID 2014 zjednodušuje volbu správného boilies v konkrétní situaci. Nabídka je rozdělena do tří produktových řad. V nejvyšší řadě Champion Platinum zůstává bestseller Vyzutý Tonda a oblíbená Sea. Novinkou je přepracovaná Ďábelská oliheň, která nově obsahuje výrazné procento pravé olihňové moučky. Její narůžovělá barva přispěla ke změně barvy tohoto boilies oproti dříve vyráběné olihni. Další zajímavou složkou v mixech řady Champion Platinum je enzymaticky upravený rybí proteinový koncentrát CPSP90TM. Řada Champion Platinum je ideální volbou pro vícedenní lov, kdy s přibývajícím časem přináší více a více záběrů. Dokáže ale přinést i rychlé záběry na často prochytávaných vodách.

V prostřední řadě Excellent se vedle populárního Kapří guláše a Cherry objevuje novinka Monster Crab. Je velmi zajímavá svojí barvou, vůní a především účinkem. Stejně jako celá tato řada je hodně univerzální. Hodí se i pro kratší vycházky, ale vydrží spolehlivě fungovat i několik dní. Její výhodou je i specifické složení včetně použitých esencí, které ji odlišuje od běžně používaných druhů boilies.

p9160038-1.jpg
dsc_0143-1.jpg

Základní řada Easy Catch je úplnou novinkou pro sezónu 2014 a velmi zajímavou volbou pro situace, kdy není snadné dosáhnout záběru nebo pro krátké vycházky. V této řadě najdete velmi intenzivní, sladkou a barevně výraznou Anglickou jahodu. Dalším zástupcem, vhodným nejenom na studené vody, je Ananas&NBA s výrazně žlutou barvou a zajímavou kombinací ovocné příchutě a Butyric Acid. Kořeněnou alternativu v této řadě představuje Česnek&Chilli, kde se nejkvalitnější esenciální olej původem z Mexika kombinuje s drceným Chilli kořením a vzniká tak vysoce atraktivní boilies s překvapivě rychlým účinkem i ve studené vodě. Řadu Easy Catch uzavírá skutečně "voňavá" novinka Octopuss&ASA, kde je poměrně ostré olihňové aroma zkombinované s výtažkem z Asafoetidy.

dsc_6468.jpg

Václav Freylich


rapid2014.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.