Jožka Petráš - Říční monstrum

Zpět na Reportáže
25. 9. 2017 - V červenci jsem naplánoval krátkou výpravu na jednu krásnou českou řeku. Měl jsem vytipováno několik míst a pevně doufal, že po mém příjezdu bude nějaké z nich volné. Jak už to však bohužel často bývá, všechna vytipována místa byla obsazená sumcaři.
petras_zpr0917_020.jpg

V červenci jsem naplánoval krátkou výpravu na jednu krásnou českou řeku. Měl jsem vytipováno několik míst a pevně doufal, že po mém příjezdu bude nějaké z nich volné. Jak už to však bohužel často bývá, všechna vytipována místa byla obsazená sumcaři.

Nezbývalo než si sednout na volné místo, které se mi příliš nelíbilo. Proto jsem jen lehce zakrmil kobrou (asi kilo) na montáž a sice boiliesem Monster Crab ve velikosti 18 mm. Na první prut jsem nastražil 24 mm kouli B17 a na druhý Devil Squid ve stejném průměru jako na předešlý prut.

Během pěti hodin jsem nachytal nespočet cejnů do 30 cm a i koule 24 mm jim nedělaly žádné problémy. Večer jsem vše zabalil a odjel na jiný úsek. Konečně jsem našel místo podle mých představ. Podle markeru jsem zjistil, že hloubka se pohybuje kolem tří metrů a na dně není nic moc zajímavého a atraktivního pro ryby. Nenašel jsem žádné vázky, tak jsem pro jistotu ještě vlezl do vody a dno si prošlápl. Spodek tvořilo asi pět cm bahna, což mně docela vyhovovalo. Večer jsem již nenahazoval, jen zakrmil plošně, a to deset kilo Monster Craba a šel si lehnout. Brzy ráno jsem ještě přihodil na krmné pole pět kilo B17 v 24 mm. Jeden prut jsem nahodil s B17 Hard Balls 24 mm plus pop-up 14 mm Česnek a na druhý prut byl připevněn (pod háček) Devil Squid, také Hard Balls 24 mm. Kapři najeli v odpoledních hodinách a jejich velikost se pohybovala mezi pěti a devíti kilogramy. Byl jsem spokojený, že se ryby i v těchto horkách krmí, a že jsou plné síly a oplývají bojovností.

petras_zpr0917_010a.jpg
petras_zpr0917_013.jpg
petras_zpr0917_011a.jpg

Večer bylo do vody opět nakobrováno několik kilogramů Craba. Po zakrmení záběry ustaly a dostavily se až ráno, kdy mě vzbudil kapr lehce nad deset kilogramů - boilie z něho jen tak teklo. Tak jsem prohodil řeku jen pár kily B17 v průměru 24 mm. Chtěl jsem zkusit omezit záběry těchto sice pěkných, ale menších kaprů a dostat záběr od pěknějšího exempláře. Přes den se již nic zajímavého nedělo, jen teplota stoupala ke 30 stupňům a ryby se držely ve vodním sloupci. Záběr přišel v podvečer a stál opravdu za to. Krásně stavěný šupináč, kterému jsem navážil úctyhodných 14,5 kg. Kapr zabral na Hard Balls Devil Squid 24 mm. Spokojenost byla veliká a úkol splněn. Chytit v těchto parných dnech rybu kolem patnácti kilogramů je fakt úspěch. To jsem ještě netušil, co mě čeká následující den.

petras_zpr0917_009a.jpg
petras_zpr0917_012a.jpg
petras_zpr0917_014.jpg

Dopoledne bylo do vody nakobrováno plošně kolem deseti kilo Monster Craba, B17 a Devil Squid, vše v průměru 24 mm. Pod háček jsem pověsil Hard Balls Devil Squid 24 mm a na druhý prut, který letěl mimo krmné pole jen s PVA, Hard Balls B17 24 mm a pop-up Magic fruit 14 mm. Záběr přes den nepřišel, ryby byly na hladině a do hloubky se jim zřejmě nechtělo. Až v odpoledních hodinách, kdy jsem zrovna pospával, se mi rozječel hlásič MX9 a roztočila cívka, která byla dost dotažená. Zvedl jsem prut a mírně přisekl. Na druhé straně byl protivník z jiné váhové kategorie, už podle toho, jak pomalu jezdil a svou sílu využíval ve své váze. Rybu jsem nechal jezdit a pomalu ukrajoval drahocenné centimetry, až jsem ji konečně zahlédl - byl to krásný velký šupináč, který po dvou výpadech skončil v podběráku.

petras_zpr0917_017.jpg
petras_zpr0917_008.jpg
petras_zpr0917_018

Krásnému říčnímu bojovníku bylo naváženo 20,5 kg. Toto „Monstrum“ přišlo na kombinaci Hard Balls B17 24 mm a pop-up Magic fruit 14 mm. Háček sem použil M-Point WG č.5 v kombinaci ze Shock&Shield 0,42 mm. Byl jsem nejen velice příjemně překvapen, že i v těchto vedrech se dají ulovit takové trofejní ryby, ale i moc potěšen z takové krásné ryby.

Za Mivardi team Jožka

 

petras_zpr0917_020.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.