Za kapry do Francie

Zpět na Praxe
5. 9. 2013 - První letošní výpravu za kapry jsem si naplánoval na začátek léta na krásný 20 ha revír ve Francii s průměrnou hloubkou 2,5 m. Možná se někomu bude zdát , že první letošní výprava za kapry začátkem léta je docela pozdě, ale bohužel práce to v jarních měsících nedovolila. Jednu výhodu to ale mělo - dostatek času na přípravu všeho potřebného a důležitého k lovu a získání co nejvíce potřebných informací o revíru , které jsou mnohdy rozhodující k docílení záběrů od větších ryb. Z těchto získaných informací jsem si vybral jen ty , které mi byli přirozené a ladili s mými dosavadními zkušenostmi z kaprařiny a podle kterých jsem si mohl zvolit pro mě nejúspěšnější taktiku lovu , způsob vnadění , určení místa zákrmu a lovu.
6-5.jpg

První letošní výpravu za kapry jsem si naplánoval na začátek léta na krásný 20 ha revír ve Francii s průměrnou hloubkou 2,5 m. Možná se někomu bude zdát , že první letošní výprava za kapry začátkem léta je docela pozdě, ale bohužel práce to v jarních měsících nedovolila. Jednu výhodu to ale mělo - dostatek času na přípravu všeho potřebného a důležitého k lovu a získání co nejvíce potřebných informací o revíru , které jsou mnohdy rozhodující k docílení záběrů od větších ryb. Z těchto získaných informací jsem si vybral jen ty , které mi byli přirozené a ladili s mými dosavadními zkušenostmi z kaprařiny a podle kterých jsem si mohl zvolit pro mě nejúspěšnější taktiku lovu , způsob vnadění , určení místa zákrmu a lovu.

Při příjezdu na revír byla ještě tma, ale skákání kaprů se rozléhalo po celém okolí a já se těšil na rozednění abych si revír prohlédl a viděl, jak vypadá ve skutečnosti, znal jsem ho jen z obrázků. Po rozednění to byl úžas , když se revír vynořil z temné noci a ukázal celou svou krásu. Už jsem se těšil až zakrmím a nahodím první montáž do vody. Po převozu na místo začalo známé vybalování, stavění a příprava na lov.

     Když jsem měl vše vybalené a připravené začal jsem se věnovat lovu a zakrmení. Pro zakrmení jsem měl připravený dostatek methodmixu Mivardi -  Rapid Champion, do kterého jsem ještě přimíchával krmné směsi D1, různých aroma a příchutí, kukuřici, předem připravenou pšenici a řepku. Příchutě a aroma jsem záměrně kombinoval protože jsem to již dříve vyzkoušel na více revírech a mělo to úspěch. Například krmná směs D1 -  jahoda v kombinaci s D1- ořech plus výše uvedený methodmix , partikl a drcené boilies. Z informací o revíru jsem se dozvěděl, že je lepší chytat ve větší vzdálenosti od břehu , tak první zákrm byl zhruba na sto metrech. Dělal jsem ze směsí koule o velikosti mandarinky a krmil košíkem a pro první krmení jsem si připravil asi 20 krmných koulí , abych to hned ze začátku nepřehnal, když jsem ještě nevěděl, jak ryby přijímají potravu. Pro krmení košíkem jsem si krmné koule dělal tak, aby se při rychlém letu nerozpadly a naopak při dopadu na hladinu se nárazem rozdrobily tak, aby jednotlivé částečky klesaly lehce ke dnu a zůstávaly na bahýnku, které je rozseté po dně pomalu celého revíru a je velice lepivé. Také špatně se umývalo z bot  a má jednu zvláštnost, zjistil jsem, že nemá klasický bahnitý zápach jako na jiných vodách, a tím si boilies zachovalo své aroma a nenačichalo pachem z bláta.

5-5.jpg

     Toto bahýnko mi dalo podnět k dalšímu přemýšlení a to o volbě  montáže. Bahýnko nebylo hluboké - hloubka se pohybovala mezi 5 až 15 centimetry, ale to stačí na utopení montáže a nástrahy. Zvolil jsem klasickou inline montáž s 25 až 30 centimetrů dlouhým ztuženým návazcem a aby se dlouhý návazec při náhozu nezamotal kolem olověné šňůrky navlékal jsem PVA punčošku naplněnou drceným boilies na návazec, posunul punčošku až k háčku a takto připravená montáž se dala při náhozu kontrolovat.

9-3.jpg

     K montáži jsem použil olověnou šňůrku Chameleon 45 lb  na návazec potahovanou 15 lb šňůrku stealth skinline  v provedení camou , háček MTC gripper hook velikosti 8 , převlečnou tuhou gumičku na obratlík, kaprové potahované olovo X6 o hmotnosti 100 gramů. Montáž je díky zajímavému zbarvení těchto komponentů přirozená a velice dobře splývá s prostředím dna,  je těžko zjistitelná kaprem a je velice úspěšná. Velice se mi osvědčili kaprové olova Mivardi, které  jsou potaženy zajímavým materiálem. Spozoroval jsem , že tento materiál vždy po nějaké době použití do sebe natáhne částečky dna a tím olovo získá totožnou barvu se dnem revíru na kterém jsem chytal a to také přizpůsobuje montáž barvě dna.

2-6.jpg

     Nakrmil jsem , připravil montáže a přišla řada na nástrahy. Na tomto revíru je povoleno chytat na 4 pruty, proto se dalo chytat na více příchutí boilies a tím zjistit, která příchuť kaprům v této době nejvíce chutná. Rozhodl jsem se pro RAPID Champion - Platinum SEA o velikosti 23mm, RAPID Champion - Platinum Vyzutý Tonda o velikosti 23mm a 18mm a Rapid Champion - 007 + Robin Red 18m. Na vlasu 2 koule za sebou a jednu jsem vždy nakrojil , aby se z nakrojeného boilies rychleji uvolňoval do vody dip a přidáním PVA Punčošky s nadrceným boilie na návazec jsem zpomalil dopad nástrahy na bahýnko a jak jsem již psal zabránil zamotání návazce .Teď už zbývalo jen čekat na záběr a věřit , že je vše na návazcích po náhozu v pořádku. Dva pruty jsem nahodil přímo do krmného místa, jeden asi 20 metrů od krmného místa a jeden asi 3 metry od kraje do strany ve vzdálenosti 15 metrů od mého místa. Ze své zkušenosti vím , že do krmného místa najedou menší ryby, a že ty mazanější se můžou pohybovat okolo krmného místa v bezpečné vzdálenost,i a proto jsem zvolil toto rozložení nástrah. Toto vše se mi podařilo stihnout první den do 16 hodiny odpolední a byl jsem velice spokojen, ale také hodně unavený po cestě a dlouhého čekání.

     Počasí nám přálo bylo jasno foukal východní vítr přímo proti nám , tak jsem předpokládal brzký záběr po cestě jsem měl hlad , tak jsem se pustil do polévky , kterou jsem měl připravenou.  Dojedl jsem a  bylo něco málo před půl šestou večer a na jednom prutu se ozval signálizátor a swinger padal dolu a v momentě vylítl tak prudce nahoru, až se svinger uvolnil a nastala prudká jízda, byl to úžasný pocit hned první den a tak krásný záběr. Sáhl jsem po prutu a začal zdolávat, byl to slušný tah a málo cukání hlavou. Věděl jsem, že to nebude menší ryba a po dvaceti minutách boje byl v podběráku krásný lysec o váze 14,60 kilo a já měl nádherný zážitek a velkou radost z prvního úlovku a krásný pocit, že jsem vše připravil správně. Kapr přišel na 23 mm kouli Rapid Platinum Vyzutý Tonda. Prut jsem nahodil se stejnou kuličkou a čekal spokojený na další záběr.

10-3.jpg
6-5.jpg
3-5.jpg

   Dalších dvou záběrů jsem se dočkal druhý den až po šesté hodině ranní, přišly půl hodiny po sobě a bylo to z krmného místa. Těšil jsem se ze dvou šupíků, jeden odhadem kolen 8 kil  a ten druhý byl ještě menší, takže jak jsem předpokládal, se na krmné místo prvně vydaly menší ryby.  Menší ryby jsem nevážil ani nefotil, abych je nezatěžoval manipulací, a také bylo hodně teplé počasí, voda se rychle ohřívala, a jak je známo v teplé vodě a bez větru je méně kyslíku a rybám trvá déle, než se po vylovení rozdýchají a rozplavou. Tento den přišlo ještě několik záběrů od menších ryb, byla to jak se říká krásná a příjemná zábava, ale začal jsem přemýšlet o tom,  jak raději mít méně záběrů ale od větších ryb. Napadlo mě tento den nekrmit, jen tam nastřílet pár kuliček boilies a čekat  na záběr.

     Další den ráno po  sedmé hodině se rozvrčela cívka na prutu hozeném u kraje a vypadalo to velmi zajímavě. Ryba byla silnější než u těch menších a za pár minut jsem podebíral krásně stavěného 12,50 kg šupíka. Tento den byl velice úspěšný, chytil jsem dalšího šupíka přes 10kg. Poté se povedl krásný lín a krátce po línovi do večera zase další dva krásní šupíci na Champion 007 + Robin Red. Toto boilie je velice atraktivní a spolehlivé s přitažlivým jemným aroma. Večer po 22 hodině přišel nečekaný okamžik , který se dal tušit po tak rychlém ohřátí vody v jezeře a po tak dlouhé zimě kapři se začali třít takovým způsobem, že se nedalo ani spát a já si říkal, že už tolik záběrů jako dnes v dalších dnech nebude.  Před třením se ryby stahovaly k travinám a více přijímaly potravu. Jak určitě víte , tak po tření ryby jsou mnohem lehčí a nevypadají tak nádherně baculatě a to hlavně jikrnačky, ale nic jsem nevzdával a pokračoval dál. Stačí jen věřit a být trpělivý.

7-4.jpg

     Následující den večer přišel opatrný záběr swinger se pomalu zvedal a zůstal stát krátce pod prutem přesně před napnutím vlasce, kdy vlasec začíná klást rybě odpor a roztáčí cívku a já předpokládal, že to je další lín. Risknul jsem to a zvedl jsem prut.  Ucitíl jsem silný odpor a v tu chvíli jsem věděl, že je to pěkná ryba a srdce začalo bušit. Po zhruba 30 minutách zdolávání jsem měl v podběráku šupíka jikrnačku po vytření, která mi v podložce zanechala několik zbylých jiker a vážila 17,80 kilo po vytření, což by se před třením dostalo blízko k 20 kilogramům, a i přesto, že po tření jsou ryby vyčerpané, bojovala jako lev . Zachutnalo jí opět  007 + RR. Byl to krásný zážitek a jak pořád tvrdím, stačí věřit nástraze, svým zkušenostem a být hlavně trpělivý a výsledky se dostaví. Pro další dny jsem pozměnil taktiku lovu tím, že jsem jednotlivé pruty nahodil postupně do různých vzdáleností od břehu směrem ke krmnému místu, abych pokryl co největší plochu vody, až se budou postupně vracet kapři na volnou vodu po tření od pobřežních trav, což přineslo několik dalších záběrů od krásných ryb. Za celou výpravu se mi podařilo nachytat dohromady 28 ryb z toho 23 kaprů různých váhových kategorií a zbylých 8 ryb byli krásní líni.

4-5.jpg

     Přišel datum odjezdu a začalo smutné balení, ale to už k rybařině patří a to také v tom, že je pořád dál  na co se těšit a stále něco nového připravovat a právě za to dostáváme poklady vod a krásné zážitky a není nic krásnějšího, než se spojit s přírodou a užívat si její krásy s pocitem , že se zastavil čas. Tato výprava za kapry byla pro mě nezapomenutelný zážitek a přiměla mě přemýšlet o dalších taktikách lovu kaprů. Chtěl bych popřát všem rybářům hodně krásných úlovků a příjemných chvil u vody

 

 Petrův Zdar

Roman Zeman

8-3.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.