Ano, řeč bude o boilie. V tomto článku se nebudeme zaobírat značkou, příchutí nebo složením boilie jako takovým, ale jeho stavem, ve kterém ho posíláme do vody a co od tohoto stavu očekáváme. Předem si pojdme ujasnit, co tyto pojmy znamenají.
ČERSTVĚ ROLOVANÉ
Je to boilie nejčastěji rolované doma s již zakoupené směsi, aminoliquidů, vajec atd. Toto boilie se může pyšnit názvem ČERSTVĚ jen, když byste ho po narolování, uvaření a lehkém přesušení spotřebovali. Ale realita je taková, že buď si boilie rolujete v zimě, abyste nějak smysluplně využili období rybářského půstu a nachystali se na sezonu, a nebo po narolování část spotřebujete a zbytek dáte do mrazáku nebo vysušíte na kámen. Další nevýhodou tohoto boilie je jeho stabilizace a ochrana proti plísním, takže bez použití nějakého šetrného stabilizátoru např. R-FACTOR LIQUID vám začne na rybách nebo i doma ve vlhkém prostředí plesnivět. Věřte, že pohled na plesnivějící boilie, které vás stálo několik tisíc kč není zrovna radostný. Když ho máte zase zavěšené v prodyšných sacích, tak vám ty saky nejčastěji prokoušou myši a to jak na rybách, tak i doma (např. na půdě) a nezabrání jim v tom ani to, že jsou saky pověšeny hodně vysoko na dlouhém provazu ve volném prostoru. Takže vám zbývá bud stabilizace nebo mrazák nebo boilie vysušit na kámen a dát ho do uzavíratelných nádob a do suchého prostředí.
ZE SÁČKU
Toto boilie je v dnešní době nejčastější volbou většiny rybářů a to z více důvodů. Boilie je vysušeno na tzv. střed, to znamená ani málo ani moc, je v krásných vakuově uzavíratelných pytlících, je šetrně stabilizováno a připraveno ihned k použití. Odpadají vám tak problémy s výrobou, mrazením, sušením a jiným skladováním. Pokud skladujete toto boilie v uzavíratelných nádobách s víkem, tak vám odpadají i problémy s myšmi a jinými škůdci. Takže v podstatě jeho jediná nevýhoda je trochu vyšší cena proti domácí výrobě. Ale když vezmete v potaz čas věnovaný výrobě, náklady na energie a jiné problémy jako např. nepříjemný zápach, tak už tam ten rozdíl není takový. Z toho vyplívá, že dnes už i boilie ze sáčku je v podstatě čerstvě rolované a ty rozdíly se smazávají.
VYSUŠENÉ
Vysušené boilie může být jak čerstvě rolované, tak ze sáčku přímo od výrobce, přičemž použitá stabilizace prodlužuje dobu vysychání boilie.
SELSKÝ ROZUM
Výhody předmáčení boilie ve vodě z revíru nejsou jenom ty, které byli již tisíckrát popsány-to že boilie po několikahodinovém odmočení ve vodě vypadá pro zkušenějšího kapra věrohodněji (jako že už tam leží déle a kapr má v něj větší důvěru), a ani ta, že odmočené boilie začne po vhození do vody dřív pracovat, protože už byl nastartován proces omílání boilie a uvolňování potravních signálů do vody (jako že si v podstatě zkrátíme čekání na případný záběr).
DŮLEŽITÁ výhoda předmočeného boilie, a to jak v dipu, aminokompletu nebo ve vodě se projeví hlavně na zapáchajícím bahnitém dně (bahnité rybníky, hlubší partie štěrkoven nebo původní koryta řek táhnoucí se na dnech velkých nádrží) nebo i na tvrdším podkladu pokrytém tlejícím sedimentem. Funguje to tak, že boilie necháme nasáknout na maximum jeho savosti a tzv. se uzavře, tím pádem už do sebe nic nepřijímá, ale naopak vysílá potravní signál směrem ven (do okolí) a to potřebujeme. Takže na bahnitých revírech si toto předmočené boilie zachovává delší atraktivitu pro kapry než boilie v suchém stavu. Toto je věc, kterou si mnoho rybářů neuvědomuje.
Tato vlastnost je také jednou s mála výhod tzv. Anglických plastelín (jak tomu říkám já), že toto boilie je tak uzavřené, že do sebe nepřijímá tolik pachů z okolí a tím pádem můžou být za určitých okolností taky alternativou. I když většina českých rybářů by to pod háček nedala, protože to prostě nepracuje a je to pořád stejné. (nemám na mysli pop-up plovoucí boilie).
CO,JAK,KDY A PROČ?
Několikahodinová výprava, nebo výprava přes noc:
Tady bych se soustředil na maximální atraktivitu nástrahy i návnady. Nebál bych se dipování, ani obalovacích past (je mýtus, že chytají jen malé ryby-sám jsem si to ověřil), popřípadě plovoucích nástrah. Výjimkou by byl jen takový extrém, že by se jel někdo k vodě jen vyspat po práci a chtěl by jen lepší rybu nebo nic a hlavně nebudit. V takovém případě bych tam dal klidně v případě nebahnitého dna i suché boilie dál od háčku.
2-3 denní výprava:
Tady už se to dělí na rybáře, kteří si přijeli zachytat bez ohledu na velikost (i když velký kapr potěší vždy a kohokoliv) a na jedince, kterým stačí jeden záběr-jedna ryba-jedna fotka. Každý musí vědět sám, co chce a podle toho postupovat. S přibývajícím časem stráveným na rybách máme větší šance na pěkný úlovek. Samozřejmě pokud rybaříte tam, kde ryby jsou, a nebo kam se jezdí alespoň občas během vašeho pobytu u vody krmit. Pokud budete, tam kde ryby nejsou, tak můžete maximálně relaxovat a nadávat na špatné boilie. Takže zase pro nachytání většího množství ryb (není nikde dané, že mezi nimi nebude jedna nebo i více lepších ryb), atraktivita, dipy, plovoučky, pelety, pva materiály s drobným krmením (v případě bahnitého dna dipování nebo předmáčení). Pro zaměření lovu na větší jedince chytat v klidnějších partiích revíru a bokem od míst kde probíhají krmné kampaně. Na revírech bez bahna klidně vysušené boilie a když je předmočíte ve vodě z revíru, tak nic nezkazíte a zkrátíte si tak čekání na případný záběr.
7-14 denní výprava:
Takto dlouhé výpravy bych už ořezal jen na zaměření strategie chytání na větší jedince, protože když si vezmete, že dáváte za 1kg boilie 100-400kč, tak není moc smysluplné na takové nástrahy chytat násaďáky, a pak se po týdenní výpravě chlubit že jste chytli 150ks kapra. Stejnou službu vám udělá např. kukuřice, pokud se bavíme o 2-3kg kaprech. Tady už potřebujete zkoordinovat víc věcí najednou, abyste dokázali využít na maximum potenciál, který vám toto zázračné boilie dává a k čemu bylo primárně vyrobeno. Ujasněte si jakou krmnou strategii zvolíte, čím a v jakém množství budete vnadit, kde budete chytat (jestli v zakrmené oblasti nebo v klidové zoně), jak chytají ostatní rybáři a kudy vedou jejich vlasce, jestli vám jiní rybáři jezdí nad lovným místem ve člunu, kde se ve vodě nacházejí bojky a jiné rušivé předměty a v případě chytání cca do 50m i hluk na břehu nebo počet rybářů. Tady bych volil v případě nebahnitého dna maximálně vysušené boilie na kterém předmočením nic nezkazíte a v případě chytání na odhoz bych se nebál ani dipování (stejně jako u obalovacích past není nikde dané, že budete chytat jenom malé ryby). V případě bahnitého dna bych volil rozhodně dipování a ještě lepší je mít několik boilie od každého druhu který používáte, celoročně naložených v dipu nebo aminokompletu. Na boilie se vytvoří asi 1-2mm vrstva která vzniká dlouhým pobytem v této lázni a kombinuje tak navíc ještě vlastnosti dipu, obalovací pasty a práškového gelu v jednom. Takto upravené boilie po vhození do vody vysílá dlouho silný potravní signál a je to jistota na zvlášť zapáchajícím bahnitém dně. Samozřejmě na každém revíru fungují trochu odlišná pravidla a někdy takové předipování může naopak zkušeného kapra odradit, ale v tom je ta kaprařina krásná. Pokud je někdo takový extrémista, že mu nevadí čekat několik dní na záběr, tak pak hlavně v případě velkých revírů, kde se chytá na daleké vyvážky, bude používat maximálně vysušené boilie a to jak čerstvě rolované tak ze sáčku, aby mu tam vydrželo i několik dní a v tomto případě stačí boilie jen lehce předmočit ve vodě.
ZÁVĚR
Je tu ještě jedna neopomenutelná veličina, a to složení boilie směsi ze které je boilie vyrobeno (ne každé boilie má potenciál vydržet po maximálním vysušení 2-3dny pod háčkem). Jeho výdrž a odolnost dále ovlivnuje počet a velikost vajec na 1kg směsi, množství jiných pojivých složek (např. albumin), a v neposlední řadě i to na jakou hrubost je boilie směs umleta. Tyto všechny faktory rozhodují o tom, jak bude boilie ve vodě pracovat, jak dlouho vydrží u háčku a bude tak akceschopné pro záběr.
Ale to už se dostáváme zase na začátek, kde jsem psal, že se nebudeme zaobírat složením boilie J.
Tak o tom třeba zase někdy jindy.
Za Mivardi team Jan Létal